Legální návykové látky 6.A

V úterý 23. 4. 2024 proběhla během 3. a 4. vyučovací hodiny pro žáky 6.A preventivní akce na téma Legální návykové látky.

Žáci se společně se slečnou lektorkou a zastupujícím třídním Lukášem Havláskem nejprve v debatní kroužku seznámili vzájemně se svými „závislostmi,“ které dle sebe mají, ať už to bylo časté hraní her na mobilu, jezení sladkých pochutin, ale i naopak čtení knih a sportovní aktivity.

Poté se dozvídali spoustu zajímavých a poučných informací o škodlivosti kouření, a to jak o klasických cigaretách, tak i e-cigaretách – např. tzv. „vapech,“ či „elfbarech“.

Zhlédli video, ve kterém bylo názorně ukázáno, co dělá jak klasická, tak i e-cigareta s plícemi. E-cigareta rozhodně není zdravotně méně závadná, nežli klasická cigareta, jak je bohužel často zmiňováno v různých reklamních blocích! Většinu žáků toto velice překvapilo a podle mnohých vyjádřeních, při diskuzi, absolutně odradilo od jakéhokoli kouření.

Nakonec následovaly projekty, které si ve skupinkách po 6 naši šesťáci připravili, a poté si mohli podle aplikace sami vypočítat, kolik za jediný den/týden/měsíc/rok, ale i celý život utratí kuřáci, a co by si místo toho mohli pořídit (např. luxusní auto, byt, či drahou dovolenou v exotice).

Jsme rádi, že na naší škole takové vzdělávací akce probíhají, a zároveň připravují žáky nejen na radosti, ale i možné strasti reálného života.

Za 6.A Lukáš Havlásek